onsdag 17 december 2008

Vegetarism
Vegetarism är ett aktuellt ämne idag. Men det är faktiskt inget nytt ämne. Religiösa ledare inom flera religioner har tagit upp det för länge sedan; många progressiva läkare förespråkar det; en hel vetenskap, Ayurvediska läran, baseras just på vegetarianism.
Vi börjar med medicinen. Även den moderna officiella medicinen rekommenderar att avstå från kött vid en hel rad sjukdomar.

Varför passar inte kött människor? För det första för att det är rikt på kolesterol. Kolesterolet utsöndras inte från organismen och sätter sig på blodkärlsväggar, särskilt i aortan och i hjärnan. Med tiden blir blodkärlen allt mindre och mindre. Då utvecklas åderförkalkning. Vid denna sjukdom måste hjärtat arbeta flera gånger så intensivt för att samma mängd blod skulle kunna passera i de mycket trängre blodkärlen. Hjärtat belastas hårt och blir trött. Sedan ökar blodtrycket och kronisk hjärtsvikt (hjärtinsuffiens) uppstår. Detta är nutidens gissel.

För det andra, befrämjar köttkonsumtionen till att njursjukdomar utvecklas. Det leder till artrit och gikt. Köttet är egentligen djurs muskler och muskler är mycket rika på mjölksyra och urinsyra, vilka försvårar njurarnas funktion och fyller filtersystemet, glomeruli. På samma sätt i organismen samlas produkter av ämnesomsättningen och ovannämnda syror. Dessa deponeras och kristalliseras i vår muskulatur och i lederna, vilket leder till rörelserubbningar och gikt.

För det tredje kan cancersjukdomar utvecklas till följd av köttkonsumtion. Alla vet att vi lever under ogynnsamma ekologiska förhållanden och tillskott av främmande proteiner belastar levern i så hög grad att den inte klarar av att filtrera bort skadliga ämnen och konserveringsmedel. De hamnar i blodet, skadar kroppen och befrämjar uppkomst av elakartade svullnader. Statistiken bekräftar att människor som lever ett långt liv och är friska oftast är vegetarianer.

Från fysiologisk synpunkt, finns det bevis för att människa av egen natur är född vegetarian

Inga kommentarer: